Skip to main content

Ljudnivåer i kontorsmiljö

Hur upplever du ett telefonsamtal bland höga röster och ringande telefoner? Buller kan bidra till minnesstörningar, ökad hjärtfrekvens, förhöjt blodtryck, trötthet och koncentrationssvårigheter. Det här går självklart ut över hur man mår på jobbet. Problemet är ofta större i öppna kontorslandskap.

Akustiktryck har tagit sig an många uppdrag där vi kunnat skapa vackra tysta miljöer där människor trivs. Med Akustiktrycks teknik för tryck av valfria motiv, bilder eller mönster direkt på ljudabsorbenter finns inga gränser för kreativiteten.

Nordea Finans

Nordea Finans ville skapa ljusa fräscha lunchrum som skulle kännas inbjudande men också behagliga att vistas i. Tyvärr blir dessa miljöer ofta bullriga och inte så behagliga. White arkitekter fick uppdraget och kontaktade Akustiktryck med en idé.

Tänk om man kunde skapa intrycket av en härlig lövskog? Vi gjorde provtryck på det tänkta motivet och alla blev eld och lågor. Hela väggar med lövskog skapades genom att trycka bilder på Ecophons Akusto Wall. Resultatet blev verkligen fantastiskt, lunchen kan nu intas i en behaglig ljudnivå där man nästan kan höra vindens sus i lövverket.

Skype

Pausrum och fikahörnor är speciella utmaningar. Där samlas vi många och pratar med varandra. Men för att höras höjer vi gradvis rösten. Och för att andra skall höras över det måste de höja rösten ännu mer. Och så vidare till den totala ljudnivån inte blir så trevlig.

På Skypes kontor i Stockholm ville man skapa trevliga oaser där man kunde mötas under fikapauser. Det skulle vara starka färger, natur och en bra ljudmiljö. Akustiktryck fick producera akustikväggarna de gula och gröna temat med lövverk.

Absolut

Designbyrån Happytear fick uppdraget att redesigna The Absolut Companys huvudkontor på Liljeholmen. 4500 kvm kontorsyta blev en kreativ fabrik. Bl a skapade man ett fantastiskt konferensrum med en klassisk takmålning i form av ett akustiktak!

Akustiktryck fick förtroendet att leverera det fantastiska akustiktaket till Absoluts huvudkontor. Happytear var kreatör, Katako monterade

Jotun

Så här berättar Mats Rådemo, marknadschef på Jotun Sverige AB:

Vi har expanderat och fått mer utrymme, däribland ett stort konferensrum. Men vi märkte ganska omgående att det var svårt att sitta sex-sju personer och ha möte därinne, man blev väldigt trött på studsande ljud. Jag hade hört talas om akustiktavlor redan innan och det kändes som en god idé för oss nu.

Vi valde att sätta upp fyra tavlor på väggarna i konferensrummet och komplettera med neutrala plattor i taket. På de fyra tavlorna finns fyra pingviner som symboliserar våra värdeord: mod, respekt, lojalitet och omsorg. Akustiskt blev det mycket stor skillnad. Dessutom blev det väldigt fint. Tavlornas textilyta förstärker pälskänslan hos pingvinerna, man vill nästan gå fram och klappa dem.

Karlstads kommun

Karlstad Kommun, Samhällsbyggnadshuset Under sommaren 2015 flyttade Karlstad kommun in i nya kontorslokaler, en nyproducerad byggnad ritad av Tengbom arkitekter. en viktig aspekt var att förutom snygg design skapa en riktigt bra ljudmiljö.I vissa fall kan det vara svårt eller olämpligt att använda takområdet för ljudabsorption, eller så kanske bara delar av undertaket kan användas. Då kan man utöka med absorbenter på väggarna. Det är olika färgtema på respektive våningsplan.

Akustiktryck fick i uppdraget att producera flera stora ljudabsorberande väggar med tryck att smycka kontoret med, resultatet blev så bra att kontoret nominerades i tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor 2015”. Väggen i bakgrunden är ljudabsorberande AkustoWall från Ecophon.

Papyrus

På Papyrus huvudkontor i Göteborg hittade man kreativa sätt att använda akustiktavlor. Genom att välja motiv från verksamheten och dela upp dem över flera tavlor skapas en speciell effekt. På bilden en triptyk (tre tavlor med ett motiv). Ljudmiljön förbättrades och alla blev nöjda med de vackra tavlorna.

Fototext

På tryckeriet Fototext är akustiken god. Här har man anlitat konstnärer och illustratörer och tryck
på Akustiktavlor. Även ett läckert mönster i taket leder besökarna genom lokalen.

Landstingshuset i Luleå

Landstingshuset i Luleå behövde skapa en trevlig atmosfär och en god ljudmiljö i matsalen.
Akustiktryck fick uppdraget tryckte en tolv meter lång och 2,5 meter hög vägg på ljudabsorbenter.
Det svartvita motivet visar hur det en gång såg ut i Luleå. En resa i tid och rum.

Marininvest

De vackra lokalerna på Marininvest i Göteborg ekade en del. Vackra ljudabsorbenter från Akustiktryck hjälpte till att dämpa ljud och förstärka det marina intrycket.